Opleiding tot Kraamverzorgende

Bij HWC Opleidingen kun je van A tot Z worden opgeleid tot gediplomeerd kraamverzorgende. Klassikaal of (gedeeltelijk) online!

Opleiding tot Kraamverzorgende

Aan de slag in de kraamzorg?

De Opleiding tot Kraamverzorgende is een mbo niveau 3-opleiding, erkend door het College Zorgopleidingen (CZO). In de eerste periode leer je de basiskennis voor kraamzorg. Daarna begin je bij je werkgever/stagebedrijf aan de beroepspraktijkvorming (BPV). Daar leer je in de praktijk. Tussendoor verdiep je je theoretische kennis. Als je met succes je theorie-examens, je BPV en je portfolio-opdrachten hebt afgerond, ontvang je je CZO-erkende diploma. Hiermee kun je bij ieder kraambureau in Nederland aan de slag.

Voor meer informatie of een intakegesprek kun je ons bellen op: 06 156 68223. Als je je bij ons wil inschrijven, download dan het onderstaande formulier, vul het in en stuur het naar info@hwcopleidingen.nl.

Inschrijfformulier

Highlights

 • Duur: 15 maanden (3 maanden uitloop wanneer je je examen moet herkansen)
 • Drie handige blokken van vijf lesweken, verder kun je de praktijk in
 • Een CZO-erkend diploma
 • Kosten: €2450,- (inclusief lesmateriaal)

De volgende groep start op 30 augustus 2021.

Bekijk hier het rooster voor 2021

Wat is er mooier dan helpen een baby ter wereld brengen? En op de werkvloer zoveel vreugde om je heen te hebben?

Toch is het een grote verantwoordelijkheid, die niet voor iedereen is weggelegd. Daarom dien je eerst een tijd mee te lopen met een ervaren kraamverzorgende en de nodige theorie te leren. Je leert bijvoorbeeld over de anatomie van het menselijk lichaam, hoe de geboorte en eerste levensdagen in hun werk gaan en welke rol je daarbij als kraamverzorgende speelt. Maar ook ontwikkel je je communicatievaardigheden, leer je goed samenwerken, observeren, signaleren en rapporteren. Omgaan met crisissituaties hoort daar ook bij, want helaas verloopt niet iedere kraamtijd even voorspoedig. Bovendien denk je na over je beroep en hoe je jouw functioneren kunt blijven verbeteren.

Tijdens de Opleiding tot Kraamverzorgende van HWC Opleidingen leer je van onze vakkundige docenten (of in onze e-learning) en ga je in de praktijk aan de slag. Ook bieden we de mogelijkheid om het gehele theoriegedeelte van de opleiding online te volgen, in je eigen tempo. We hebben gemerkt dat veel aanstaande kraamverzorgenden daar behoefte aan hebben.

Je leert:

 • verlenen van partusassistentie (verpleegtechnisch handelen)
 • ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg
 • ondersteunen van de zorgvrager bij een huishouden voeren
 • ondersteunende begeleiding bieden
 • zorgvrager voorlichting, advies en instructie geven
 • samenwerken en afstemmen van zorg
 • observeren, signaleren en rapporteren
 • bijdragen aan het verbeteren van de organisatie van de zorg, het beheer en de kwaliteit

Hierbij richten we ons vooral op kleine groepen en veel persoonlijke aandacht. We bekijken bij iedere deelnemer wat voor begeleiding nodig is en leveren die.

Naast het theorie-gedeelte, is er natuurlijk ook de beroepspraktijkvorming (BPV). Deze beslaat in totaal 900 uur (±24 uur in de week) en verzorgd door de werkgever, in samenwerking met ons.

Wanneer je aan het eind van de opleiding 20 jaar of ouder bent, een werkgever hebt bij wie je je BPV kunt uitvoeren en (één van) de volgende voorscholing(en) hebt afgerond:

 • vmbo (kader/beroepsgericht, gemengde of theoretische leerweg)
 • mavo 4
 • mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voldoe je niet aan deze eisen? Dan kun je een toelatingstoets doen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De Opleiding tot Kraamverzorgende kost €2450,-. Hierbij inbegrepen zitten de studieboeken.

Een deelnemer aan de Opleiding tot Kraamverzorgende komt niet in aanmerking voor studiefinanciering of Studenten OV.

Neem alvast een kijkje bij HWC Opleidingen

Docenten en oud-deelnemers vertellen je alvast iets over onze Opleiding tot Kraamverzorgende. Elke groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers. Zo kunnen we persoonlijke aandacht garanderen. De docenten hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring in de (kraam)zorg.

Als je je bij ons wil inschrijven, download dan het onderstaande formulier, vul het in en stuur het naar info@hwcopleidingen.nl.

Inschrijfformulier

Deelnemers over de Opleiding tot Kraamverzorgende:

“Ik heb meegedaan aan online lessen kraamzorg (vanwege het Coronavirus) en het ging erg goed. Moet wel eerlijk toegeven dat je sneller opslaat als je in een klaslokaal les krijgt, maar de docenten hebben hun best gedaan om alles duidelijk over te brengen en met succes.”

– Hanan Ikane

“Druk aan de studie! Alles is leerzaam en erg interessant, omdat je het geleerde meteen in de praktijk gaat gebruiken. Als je er niet uitkomt staan de docenten paraat.“

– Simone van Klaveren

Welkom bij de opleiding tot Kraamverzorgende - Wat kun je verwachten?

Alleen nog dit jaar!

Als een vriend/vriendin/collega/kennis via jou ook een online training bij ons komt volgen, krijg jij 25% korting op je volgende online training.