Opleiding tot Kraamverzorgende

Tijdens de Opleiding tot Kraamverzorgende word je van A tot Z klaargestoomd, om aan de slag te gaan in de kraamzorg. Klassikaal of gedeeltelijk online!

Opleiding tot Kraamverzorgende

Werken in de kraamzorg?

Als kraamverzorgende kun je echt iets betekenen voor andere mensen. Je leert hoe de kraamvrouw en haar baby de beste zorg geeft in de periode na de geboorte. De baby geef je een veilige start. Zo kunnen de ouders zich goed redden na de kraamtijd.

De Opleiding tot Kraamverzorgende is een mbo niveau 3-opleiding. Deze is erkend door het College Zorgopleidingen (CZO). In de eerste periode leer je de basiskennis van kraamzorg. Daarna begin je bij je werkgever of stagebedrijf aan de beroepspraktijkvorming (BPV). Daar leer je over kraamzorg in de praktijk. Tussendoor verdiep je je theoretische kennis. Als je met succes je theorie-examens, je BPV en je portfolio-opdrachten hebt afgerond, ontvang je je CZO-erkende diploma. Hiermee kun je bij ieder kraambureau in Nederland aan de slag.

Meer weten?

Voor meer informatie of een intakegesprek kun je ons bellen op: 06 156 68223. Als je je bij ons wil inschrijven, download dan het onderstaande formulier. Vul het in en stuur het naar info@hwcopleidingen.nl.

Inschrijfformulier

Highlights

 • Duur: 15 maanden (3 maanden uitlooop wanneer je je examen moet herkansen)
 • 1 keer per maand praktijkles in Gouda of in Helmond
 • 1 keer per maand theorieles in Gouda of in Helmond
 • Opdrachten worden in een online leeromgeving aangeboden, geüpload en door de docent beoordeeld
 • Persoonlijke begeleiding van onze docenten
 • Een CZO-erkend diploma
 • Kosten € 2450 inclusief lesmateriaal
 • Inclusief boeken, EHBO, Medisch Engels en Acute Verloskunde

◗ januari 2023 (Gouda/Helmond)

◗ maart 2023 (Gouda/Helmond)

◗ mei 2023 (Gouda/Helmond)

◗ september 2023 (Gouda/Helmond)

◗ november 2023 (Gouda/Helmond)

Wat is er mooier dan helpen een baby ter wereld brengen?

Het is een grote verantwoordelijkheid, die niet voor iedereen is weggelegd. Daarom loop je tijdens de Opleiding tot Kraamverzorgende eerst een tijd mee met een ervaren kraamverzorgende. Op die manier leer je de nodige theorie in de praktijk. Je leert bijvoorbeeld over de anatomie van het menselijk lichaam, hoe de geboorte en eerste levensdagen in hun werk gaan en welke rol je daarbij als kraamverzorgende speelt. Maar ook ontwikkel je je communicatievaardigheden.

Je leert goed samenwerken, observeren, signaleren en rapporteren. Omgaan met crisissituaties hoort daar ook bij, want helaas verloopt niet iedere kraamtijd even voorspoedig. Bovendien denk je na over je beroep en hoe je jouw functioneren kunt blijven verbeteren.

Tijdens de Opleiding tot Kraamverzorgende van HWC Opleidingen leer je van onze vakkundige docenten (of in onze e-learning) en ga je in de praktijk aan de slag. Ook bieden we de mogelijkheid om het gehele theoriegedeelte van de opleiding online te volgen, in je eigen tempo. We hebben gemerkt dat veel aanstaande kraamverzorgenden daar behoefte aan hebben.

Je leert:

 • verlenen van partusassistentie (verpleegtechnisch handelen)
 • ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg
 • zorgvrager voorlichting, advies en instructie geven
 • samenwerken en afstemmen van zorg
 • observeren, signaleren en rapporteren
 • ondersteunende begeleiding bieden
 • bijdragen aan het verbeteren van de organisatie van de zorg, het beheer en de kwaliteit
 • ondersteunen van de zorgvrager bij een huishouden voeren

Hierbij richten we ons vooral op kleine groepen en veel persoonlijke aandacht. We bekijken bij iedere deelnemer wat voor begeleiding nodig is.

Naast het theorie-gedeelte is er ook de beroepspraktijkvorming (BPV). Deze beslaat in totaal 900 uur (±24 uur in de week). Dit wordt verzorgd door de werkgever, in samenwerking met ons.

Wanneer je aan het eind van de opleiding 20 jaar of ouder bent, een werkgever hebt bij wie je je BPV kunt uitvoeren en (één van) de volgende voorscholing(en) hebt afgerond:

 • vmbo (kader/beroepsgericht, gemengde of theoretische leerweg)
 • mavo 4
 • mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Voldoe je niet aan deze eisen? Dan kun je een toelatingstoets doen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De Opleiding tot Kraamverzorgende kost €2450,-. Studieboeken zijn inbegrepen. Deze kosten zijn inclusief de trainingen EHBO, Medisch Engels en Acute Verloskunde.

Na afronding van de Opleiding tot Kraamverzorgende ben je kraamverzorgende. Een afwisselende baan die nooit saai is. Als kraamverzorgende maak je heel veel bijzondere momenten mee.

Specialiseren als kraamverzorgende
Als kraamverzorgende kun je jezelf verder ontwikkelen bij HWC Opleidingen. We bieden verschillende trainingen aan waarin je verder kunt verdiepen en ontwikkelen. De Opleiding tot Kraamverzorgende is dus misschien pas het begin

Verder lezen
Wil jij meer weten over het vak kraamzorg, kijk dan op de websites van het Kenniscentrum Kraamzorg en Bo Geboortezorg.

Neem alvast een kijkje bij HWC Opleidingen

Docenten en oud-deelnemers vertellen je alvast iets over onze Opleiding tot Kraamverzorgende. Elke groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers. Zo kunnen we persoonlijke aandacht garanderen. De docenten hebben stuk voor stuk jarenlange ervaring in de (kraam)zorg.

Als je bij ons wilt inschrijven, kun je onderstaand formulier downloaden. Vul het in en stuur het naar info@hwcopleidingen.nl.

Inschrijfformulier

Deelnemers over de Opleiding tot Kraamverzorgende:

“Ik heb meegedaan aan online lessen kraamzorg (vanwege het coronavirus). Het ging erg goed. Ik moet eerlijk zeggen dat je alles sneller opslaat wanneer je klassikaal les krijgt. Maar de docenten hebben enorm hun best gedaan. Ze hebben alles duidelijk over kunnen brengen. Een groot succes!”

– Hanan Ikane

“Druk aan de studie! Alles is leerzaam en erg interessant, omdat je het geleerde meteen in de praktijk gaat gebruiken. Als je er niet uitkomt staan de docenten paraat.“

– Simone van Klaveren

Aan de slag in de kraamzorg? Volg de Opleiding tot Kraamverzorgende van HWC Opleidingen.
Aan de slag in de kraamzorg? Volg de Opleiding tot Kraamverzorgende van HWC Opleidingen.
Aan de slag in de kraamzorg? Volg de Opleiding tot Kraamverzorgende van HWC Opleidingen.

De Opleiding tot Kraamverzorgende online volgen?